dimarts, d’agost 16, 2005

què diuen els profes

tenc el plaer d'exposar la visió d'un menorquí, catedràtic i antic professor meu i de tants d'altres, eh Pi?, que mos va fer patir, el molt cabró, però alhora estimar els coneixements, gens sospitós de contubernis catalano-maoistes:

JA FA OI

Ja fa oi el tema de la h. Sembla que no hi ha assumpte més important a la vida de la ciutat que discutir si Maó s´ha d´escriure amb h o sense (com que es tracta d´una lletra muda, no revela la seva presència més que en l´escriptura).
Què diu en Francesc de Borja Moll? Què diuen els lingüistes de l´Institut Menorquí d´Estudis i de la Universitat de les Illes Balears? Diuen, idò, que el nostro Mo s´ha d´escriure Maó.
La gent del PP, però, es resisteix a perdre el nom castellà, i fa demagògia quan presenta la grafia Mahó com a menorquina en front d´un Maó imposat per Catalunya. Llavors, veiem que més d´un incaut cau en el parany. Per manca d´arguments científics recorren a la desqualificació dels polítics (representants elegits democràticament pel poble), per haver aplicat la Llei de Normalització Lingüística. En aquesta votació, com en tantes altres decisions del parlament estatal, el PP es queda sol com un mussol.
Aquest feliç acord arriba amb més de vint anys de retard. Al seu dia San Cristóbal va recuperar el nom d´Es Migjorn Gran; Ciudadela, Ciutadella; Villacarlos, Es Castell; però abandonar un nom que ha tingut un pes històric tan senyalat com el de Mahón, fa tronya a moltes persones d´edat avançada, que foren escolaritzats obligatòriament en llengua castellana i, després, no han tingut cap interès en aprendre la seva llengua, la menorquina. (Fitxeu-vos que els defensors del Mahó-Mahón escriuen en castellà). No pateixin, perquè ningú els priva de seguir parlant i escrivint en castellà. Diguin Mahón i no Maó, com diuen Londres i no London.
El PP pensa que amb aquesta campanya demagògica (han creat una associació expressament per a fer-la) arrabassarà un bon grapat de vots al PSOE. Així, amb l´engany i la difamació, pensa escalar el poder d´una ciutat, de signe progressista, que sempre ha donat l´esquena al PP i a tota ideologia de dretes.

Salvador Castelló Carreras
Maó


diari Menorca 15/08/2005