divendres, de juliol 02, 2004

La gran potencia mundial es el terrorismo

El universo virtual que habitamos no sólo anula lo real, sino que acaba con el individuo, la identidad y la alteridad. Hay una sola potencia mundial, pero ya no es Estados Unidos, sino el terrorismo, pues en función de él todo se determina y es la primera fuerza correctora de los acontecimientos. La obsesión maniqueísta por aniquilar el mal conduce a un mundo integrista

Es un fundamentalismo democrático, que nos parece menos peligroso a corto plazo que su antagonista, el terrorismo islámico, pero que tiene serias consecuencias a largo plazo. La totalización absoluta, aunque fuera en nombre de la salud, la seguridad y los derechos humanos, sería horrible, algo parecido a la muerte.

Jean Baudrillard

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Vamos aceleradamente hacia la informatización total del mundo, otro fundamentalismo.
Jean Baudrillard
bona, no?
B.T.

Anònim ha dit...

No crec pas que tot es decideixi en funció del terrorisme, sinò en funció d'interessos econòmics. Aniquilar el mal és només una excusa per a realitzar intervencions altament lucratives però totalment reprovables; només cal veure com, els que antigament eren amics i per tant bons, en un moment determinat es converteixen en dolents.

Tampoc crec que la informatització mundial acabi amb l'individu. Suposa la creació d'uns tipus de relacions molt diferents entre les persones, dóna accés a una quantitat d'informació inimaginable i elimina les distàncies, però l'individu és el que gestiona tot això, ho utilitza i en treu profit.

La totalització, els absolutismes, dictadures, tot el que deixi l'home sense capacitat d'iniciativa és, com diu l'autor, semblant a la mort. Suposa la pèrdua d'una característica que crec essencial en l'ésser humà.

S.