divendres, de desembre 02, 2005

els dics de l'anacronisme http://www.gobmenorca.com/campanyes/dicciu


Un anacronisme és un fet que no és propi del temps que corren. Diríem que es una cosa estantissa, caduca, rància. Que potser en el seu moment es podia entendre, però que ara ja no s'entén. Als anys seixanta i setanta es van fer grans hotels en primera línia de mar, sovint sobre la mateixa platja (Arenal d'en Castell, Cala Galdana, Son Bou...).
Fa trenta anys es feien aquestes endemeses, però si avui qualcú proposés una cosa així, fàcilment es diria que és una proposta anacrònica.
Idò així és com ens sonen actualment els grans projectes d'obres públiques que s'estan plantejant per Ciutadella. Un dic enorme en un port que avui és preciós, una dàrsena esportiva que s'ha d'excavar a costa d'un penyal, i ara un nou dic a Son Xoriguer. Per què passen aquestes coses a Ciutadella?
En la nostra opinió, Ciutadella pateix aquesta nova ofensiva destructora perquè els oportunistes de fer diner ràpid saben aprofitar molt bé l'existència de governs anacrònics. Ciutadella és encara un destí preferent per als negocis bons de fer, perquè l'Ajuntament comparteix amb el Govern Balear qualque més que el mateix color polític. Comparteix una visió pròpia dels anys setanta, quan es confonia el moure ciment amb el progrés, quan es confonia el guanyar terreny a la natura amb la civilització, quan es confonien les obres gegantines amb la modernitat.
Quan des d'un govern s'envien aquests tipus de senyals, és prest i els especialistes de l'especulació mouen fitxa. La darrera és la pretensió de construir un dic (un altre!) davant el que un dia va ser l'estany de Son Xoriguer i que, quan es va convertir amb "Es Lago", va perdre els grans valors ambientals que acollia i va provocar la corresponent salinització de tot l'aqüífer proper.
"Es que hi ha demanda d'amarraments", diuen. Sí, i també hi hauria demanda de xalets damunt Macarella i Cala en Turqueta i no per açò es construeixen. Menorca (i Ciutadella és oficialment "Ciutadella de Menorca") ha de saber què vol fer amb el seu present i el seu futur. Però ho ha de decidir amb ulls del 2005, del segle XXI, no de fa trenta o quaranta anys enrere. Que qualcú els hi regali una agenda actualitzada, per favor. La que fan servir ara està passada, decrèpita, anacrònica.

GOB de Menorca

http://www.gobmenorca.com/campanyes/dicciu